فهرست مطالب

نشریه روان شناسی فرهنگی زن
پیاپی 6 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رمضان رضایی*، الناز امیری، پری ناز علی اکبری صفحات 9-24

    بسیاری از پیشرفت های اجتماعی جوامع عربی در حال حاضر مدیون متفکران و روشنفکرانی است که در قرن های اخیر زندگی می کردند.آنها با توجه به اطلاعی که از جهان غرب در زمینه مسایل اجتماعی بدست آورده بودند با مسایل اجتماعی جوامع مذهبی و سنتی خویش درآمیخته و خواستار اعمال آنها در جامعه خود شدند. از جمله آن مسایل اجتماعی، مساله زن و مطالبات زنان بود. در میان روشنفکران عرب، شاعر و نویسنده وجود داشت. زنان نیز در میان آنها حضور داشتند. اما در این میان چیزی که در خور توجه است این بود که مسایل زنان از زبان یک زن طرح می شد. پس چه کسی می تواند در آن دوران بهتر از «می زیاده» باشد که دیدگاه های اعتدال گونه اش معروف است؛ لذا بررسی آن اندیشه ها نیز در نوع خود از اهمیت برخوردار است. می زیاده زنی بود که به مسایل مختلف اجتماعی با عینک یک مصلح اجتماعی نگاه می کرد و زن را به عنوان یک زن در نظر می گرفت لذا بسیاری از دیدگاه های وی در این زمینه از دایره عقل بیرون نرفته و به وادی احساسات وارد نشده است. این مقاله به تبیین دیدگاه های «می زیاده» در مورد زن با شیوه تحلیل محتوا می پردازد.

    کلیدواژگان: می زیاده، ادبیات معاصر، زن، فرهنگ عربی
  • فرنگیس دمهری*، مهناز مهرابی زاده هنرمند، امیرحسین یاوری صفحات 25-36

    هدف از تحقیق حاضر بررسی افسردگی و وسواس به عنوان پیشایند احساس گناه و اضطراب به عنوان پیامد آن دردانشجویان دختر دانشگاه شهید چمران اهواز بود. نمونه مورد مطالعه شامل 100 دانشجو دختر بود که با استفاده از روش تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش عبارت بودند از:1) پرسشنامه افسردگی بک، 2) پرسشنامه احساس گناه کوگلر و جونز، 3) خرده مقیاس وسواسSCL-90 و 4) پرسشنامه اضطراب بک. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی ساده و چندگانه استفاده شد. نتایج نشان داد که افسردگی و وسواس با احساس گناه رابطه مثبت معنی داری (p<0/01) دارد. به علاوه، بین احساس گناه و اضطراب رابطه مثبت معنی داری (p<0/01) به دست آمد. نتیجه تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که وسواس و افسردگی 17 درصد واریانس احساس گناه را پیش بینی می کنند و نتیجه تحلیل رگرسیون به روش گام به گام نشان داد که 16 درصد واریانس احساس گناه به وسیله وسواس، به تنهایی قابل پیش بینی است. به طور کلی نتیجه این تحقیق نشان داد که افسردگی و وسواس می توانند پیش بین احساس گناه واضطراب پیامدآن باشد.

    کلیدواژگان: احساس گناه، افسردگی، وسواس، اضطراب
  • بیتا بابایی راد*، شبنم حاتم پور صفحات 37-53

    جامعه معاصر ایران، جامعه ای در حال گذر است. ویژگی دوران گذار بهم ریختگی اوضاع عمومی جامعه و آشفتگی های کرداری و اندیشهای است. ساختارهای سیاسی به همراه ساختارهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی به عنوان بخشی از جامعه در حال گذار از اقتدار سنتی به اقتدار عقلانی است. در این میان وضعیت زن ایرانی به جبر یا اشتیاق دچار تغییرات کیفی شده است اما در عرصه تحولات سیاسی در مقایسه با وضعیت زنان در جهان غرب، جایگاهی شایسته نداشته است. علت دور افتادگی زنان از تحولات سیاسی و میزان نقشی که در تحولات می توانند داشته باشند ریشه در باورها و ساختارهای دیرینه فرهنگی، اجتماعی و سیاسی در قرون گذشته دارد. لذا مقاله حاضر قصد دارد مسئله زن (جنسیت) را همچون بسیاری از پدیده های انسانی اجتماعی در قالب یک نظام فرهنگی خاص و در دوره های خاص یک جامعه بررسی کند.
    در این پژوهش تاریخی، با استفاده از اسناد و مدارک تاریخی باقی مانده از گذشته، نقش زن در جریانات و تحولات سیاسی از قرن هفتم تا دوران پهلوی مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: زن، تحولات سیاسی، قرن هفتم، دوران پهلوی
  • فرح نادری*، خدیجه روشنی صفحات 55-67

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه هوش معنوی و هوش اجتماعی با اضطراب مرگ زنان سالمند شهر اهواز بود .نمونه پژوهش 100 نفر بودند که با روش مرحله ای انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیرها از مقیاس  هوش معنوی ISIS،مقیاس هوش اجتماعی ترومسو  و مقیاس اضطراب مرگ کالت لستراستفاده شد.طرح تحقیق از نوع همبستگی بود.جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری استفاده شد. نتایج نشان داد که بین هوش معنوی و اضطراب مرگ سالمندان رابطه معنی داری وجود دارد .اما بین هوش اجتماعی و اضطراب مرگ سالمندان رابطه معنی داری به دست نیامد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که از میان متغیر های پیش بین تنها متغیر هوش معنوی پیش بینی کننده اضطراب مرگ بود.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، هوش اجتماعی، اضطراب مرگ، زنان سالمند
  • زینب برزگرماهر* صفحات 69-81

    کتب کلیله و دمنه و مرزبان نامه از  جمله قصه های قرن ششم و هفتم هجری قمری در ایران می باشند؛ یکی از شخصیت های مهم در قصه های این کتب، شخصیت زنان است که ویژگی های مختلفی از جمله حسادت به آن نسبت داده شده است. از سویی دیگر روان شناسی زنان، ضمن توجه به جنبه های مختلف شخصیت زنان، مسئله ی حسادت در شخصیت را مورد بررسی قرار داده است، در این مقاله ضمن ذکر قصه های مربوط از کلیله و دمنه و مرزبان نامه و تحلیل دیدگاه پدیدآورندگان آن ها، با دیدگاه علمی و روان شناختی ویژگی حسادت در شخصیت زنان مورد تطبیق و تحلیل قرار  گرفته است.

    کلیدواژگان: زن، کلیله و دمنه، مرزبان نامه، حسادت، روان شناسی
  • بهنام مکوندی*، بهمن نجاریان، منیژه شهنی صفحات 83-92

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین الکسی تایمیا با اضطراب و افسردگی در دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی اهواز بود. نمونه مورد تحقیق در این پژوهش شامل 185 نفر از دانشجویان دختر بود که به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل مقیاس الکسی تایمیا اهواز، پرسشنامه اضطراب بک و پرسشنامه افسردگی بک بودند. تحقیق حاضر از نوع همبستگی بود. داده ها با استفاده از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تجزیه و تحلیل شدند. نتایج بیانگر وجود رابطه مثبت بین الکسی تایمیا و اضطراب و افسردگی بود. همچنین تحلیل رگرسیون نشان داد که اضطراب و افسردگی پیش بینی مناسبی برای متغیر ملاک یعنی الکسی تایمیا هستند.

    کلیدواژگان: الکسی تایمیا، اضطراب، افسردگی
  • علی اکبر افراسیاب پور* صفحات 93-106

    سنایی را برخی، ازمخالفان زنان قلمداد نموده اند،در حالی که این عارف بزرگ بر اساس مبانی عرفانی در مراتب معنوی تفاوتی بین زن و مرد قایل نبوده  است . در عرفان اسلامی همواره زنان منبع محبت بوده به بالاترین مقام های عرفانی رسیده اند.در آثار سنایی نیز دو نوع گفته درباره زنان مشاهده می شود،یکی با دیدگاهی مثبت که سیر و سلوک و حکمت را به آنان نسبت می دهد و دیگری با دیدگاهی منفی،که جنس زن موردنظر نبوده. چون در آن عصر زن های متعدد را از تجمل های زندگی می دانستند او درمقام نفی تجمل مطالبی گفته ویا برای ارتباط باعوام از حکایات مرسوم بهره برده است. با مطالعه دیدگاه او نسبت به حضرت زهراء (س) و تشیع می توان به عظمت مقام زن در نظر او دست یافت.

    کلیدواژگان: فاطمه زهراء(س)، عرفان، زنان عارفه، سیر و سلوک، شیعه
  • سیما سبزعلی پور*، یاسمین سبحانی، زینب کاظمی صفحات 107-115

    عمل بازیافت یک راه برای کاهش مقدار زباله دفن شده می باشد و می تواند هزینه دفع زباله را کاهش داده و انرژی و منابع طبیعی را ذخیره کند. یکی از عوامل موثر در موفقیت این برنامه آگاهی از نظرات مردم خصوصا زنان در مورد روش های ترغیب مردم به شرکت در طرح بازیافت است. هدف از این مطالعه،بررسی نظرات زنان منطقه دو شهرداری شهر اهواز در این زمینه است. در این مطالعه مقطعی 160 نفر از زنان منطقه دو شهر اهواز که عمل بازیافت در آن انجام می شود در سال 1389به صورت سهمیه ای انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه و پرسشنامه که حاوی سوالاتی در زمینه تفکیک از مبدانحوه ترغیب مردم به شرکت در این طرح، نحوه نگهداری، بیماری های منتقله،روش ها، ساعت و دفعات جمع آوری زباله و... بود، بدست آمده است. اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی نشان داد که 85 درصد زنان بومی خوزستان،52% تحصیلات دانشگاهی داشتند و60% خانه داربودند. 38% تلویزیون،16 % مطالعه را منبع کسب اطلاعات در مورد بازیافت ذکر کرده بودند.بهترین روش جمع آوری زباله را جمع آوری خانه به خانه زباله ها می دانستند. در ارتباط با سوالات دیدگاهی و نگرش 16% دارای نگرش متوسط و84% از دیدگاه خوبی برخوردارند. 39% دادن کیسه زباله به مردم ، 33 % دادن جایزه به مردم را بهترین روش برای ترغیب مردم برای تفکیک از مبدا ذکر کرده بودند. با توجه به آنکه اکثر افراد دادن کیسه زباله و دادن جایزه به مردم را بهترین روش برای ترغیب مردم ذکر کرده بودند، لذا می توان برای اجرای موفقیت آمیز این برنامه این مسئله را مد نظر قرار داد.

    کلیدواژگان: زنان، بازیاب، نگرش، مواد زائد
|
  • R. Rezaei*, E. Amiri, Z. Kazemi Pages 9-24

    Most portions of the Arab societies’ modern developments are due to intellectuals and sages who have been living during recent centuries. As regard to the attained information and knowledge on social problems of European and Western world, they tried to apply such paradigms while involving themselves within their local traditional and religious societies. One example of such social problematic was the women agenda and their demands. There had been poets and writers among Arab intellectuals. Women were part of many such people. What had been the most signi fi - cant in such conditions was that the woman question to be raised and discussed by a woman. Who could be a distinguished person that could explain women’s problems except “Mey Ziyadat” due to her reputation for a moderate stand? Mey Ziyade” was a social reformer woman who considered woman as a “real woman”. This article reviewed “Mey Ziyade’s” points of view about woman by using content analysis.

    Keywords: Mey Ziyade, Contemporary literature, Woman, Arab Culture
  • F. Demehri, M. M. Honarmand, A.H. Yavari Pages 25-36

    The purpose of this study was to examine depression and obsessive -compulsive as antecedent of guilt feeling and anxiety as consequence of it in Shahid Chamran University Girl Students. The sample consisted of 100 girl students that were selected by multistage random sampling method. The instruments used in this study were Beck Depression Inventory, Obsessive-Compulsive Subscale of SCL-90-R, Beck Anxiety Inventory and Guilt Feeling from Kogler and Jones. Simple and multiple correlations were used to analysis the data. The results of this study showed that depression and obsessive had significant positive correlation with guilt feeling. Also guilt feeling had signi ficant positive correlation with anxiety. The result of multiple regression analysis indicated that %16 of guilt feeling variance was explained by obsessive-compulsive. Finally, the result of this study showed that depression and obsessive -compulsive can be antecedent of guilt feeling and anxiety as consequences of it.

    Keywords: Depression, Obsessive-compulsive, Guilt feeling, Anxiety
  • B. Babai rad*, Sh. Hatam por Pages 37-53

    The contemporary Iranian society is an in-transformation society. The signi ficant features of the transmutting period are disorganization of society general conditions, behavioral and thought chaos. Political, cultural, social and economical structures, as parts of a society, are evolving from traditional authority to rational sovereignty. Meanwhile, status of Iranian woman had undergone some quantitative changes whether by force or by obliging, but regarding the political development, in contrast to women status in western world, Iranian women political situation has not sustain an appropriate place. The reason of being in such cast away of women from political developments is rooted in old cultural, social and political believes and structures of the previous centuries. In this research, we reviewed the role of women in political streams and revolutions from 7th century to Pahlavi dynasty cease based on the historical documents.

    Keywords: woman, Political Streams, 7th Century, Pahlavi Dynasty
  • F. Naderi*, Kh. Roushani Pages 55-67

    The aim of the present study was to investigate the relationship between spiritual intelligence, social intelligence and death anxiety among woman seniles in Ahwaz .The sample included 100 subjects who were selected based on multiphase sampling. For the measurement of the variables, Integrated Spiritual Intelligence Scale (ISIS), Tromso Social Intelligence Scale (TSIS), Collet Lester Fear Of Death Scale (Cl-FODS) were used. Statistical methods included Pearson correlation coefficient and regression analysis. Results indicated that there was a significant correlation between spiritual intelligence and death anxiety, but there was no signi ficant correlation between social intelligence and death anxiety .The results of regression analysis also showed that the spiritual intelligence was the only predicting variable for death anxiety.

    Keywords: Spiritual intelligence, Social intelligence, Death anxiety, Senile Women
  • Z. Barzagar maher* Pages 69-81

    Dimna Klylh and Marzban-nameh books included the Lunar A.H 6th and 7th centuries’ stories in Iran. One of the major characters in these stories was the woman character .A variety of features, like jealousy had been attributed to her. On the other hand psychology of women, according to various aspects of the female characteristics, has been investigated jealousy in women. This article recited some of the mentioned stories from Dimna Klylh and Marzban-nameh books while analyzing the attitudes of the creators. Then by scientific and psychological stands and points of view the jealousy characteristic in women was analyzed and compared.

    Keywords: women, Dimna Klylh, Marzban-nameh, jealousy, psychology
  • B. Makvandi*, M. shehni yailagh, B. Najarian Pages 83-92

    The purpose of this study was to investigate the correlations of alexithymia with anxiety and depression in girl students of Ahvaz Branch Islamic Azad University. 185 female students were selected through strati fied random sampling. Instruments were Ahwaz Alexithymia Scale (AAS – 26), Beck Anxiety Inventory (BAI) and Beck Depression Inventory (BDI). Present research was a correlation type and the results indicated that alexithmia had positive correlation with and anyiety and depression. Finally a multiple regression analysis showed that anxiety and depression had multiple correlations with alexithymia. The results also revealed that anxiety and depression were signi ficant predictors of alexithymia. 

    Keywords: alexithymia, anxiety, depression
  • A. Afrasyabpour* Pages 93-106

    Some consider "Sanaee” as women antagonistic, while such a great mystic, based on mystical (Sufism) principles believed in no difference between man and woman regarding the spirituals ranks. In Islamic mysticism women always were the resource of love who could reach the highest level of mystical ranks. In Sanaee works two types of recitations about women could be observed; one with the positive viewpoint which attributed senior conduct and wisdom to them, the other with negative viewpoint that woman gender has not been regarded. Since at "Sanaee” era women were considered as life luxuries, so he either took some negative positions toward polygyny women or might bene fited prevalent allegories to communicate with the public. By studying his approach toward Hazrat Zahra (SA) and Shiite we could attaine the woman superior rank in his opinion.

    Keywords: Fatima al-Zahra (SA), Mysticism, Mystic Women, Spiritual Journey (Seyr Va Solook), Shiite
  • S. Sabz alipour*, Y. Sobhani, Z. Kazemi Pages 107-115

    Recycle is a method for decreasing solid wastes and can reduce the solid waste disposal costs and save energy. One of the effective factors for gaining success in this program is people awareness especially women, about the methods for persuading people participation in solid waste recycle project. The purpose of this study was to survey Ahvaz’s women opinions about this issue. This cross sectional study was done on 160 Ahwaz inhabitant women in 2010. The data were collected via interview and by structured questionnaires. 85% of women were Khouzestanian. 52% of them had university education and 31% of them were older than 40 years, 60% of them were housewives.38% were informed by TV, 14% by newspaper, 7% by family and relatives and 4%were informed by municipality.39% of participants believed that giving solid wastes bags to people and 33% giving award to people were the best methods for persuading people to take part. Regarding the majority opinions, which were giving solid waste bags and awarding people, these two methods can successfully be considered for persuading people to participate in the recycle project.

    Keywords: Ahwaz inhabitant women, solid waste, recycle project